HerrBetjänt

Bara några tankar om inredning

Inredningen i ett hus ska passa med personerna som spenderar mest tid i huset. Annars blir det inte bra, varken för personerna som är mycket i huset eller för besökare som bara spenderar kort tid tillsammans med inredningen. Det är vad jag tror och tycker i alla fall.

Fast när jag säger att inredningen ska passa med personerna som spenderar mest tid med inredningen menar jag nödvändigtvis inte att de ska spegla varandra, eller att de ens på något sätt behöver påminna om varandra. Istället menar jag bara att de bör passa som ett par. Passa ihop. Passa tillsammans. På något sätt. Om det är självklart eller lite mer långsökt spelar alltså ingen roll. Bara att passningen på något sätt finns där och att den är stark. Det tror jag blir bäst, både kortsiktigt, långsiktigt och alla stunder där emellan.

Något liknande tycker jag också om inredningens alla detaljer, stora som små. Alla detaljer måste inte gå i samma färgskala, vara från samma tid, eller på något annat sätt ha en koppling som till och med en förstagångsbesökare direkt kan förstå och ta del av. Några av de finaste inredningarna jag vet är nämligen inredningar som har makalöst fascinerande historier bakom sig som binder samman inredningens alla olika detaljer.

Fika tillsammans med en elefant, 24 mars 1939.